top of page
20220403_131655.jpg

KOMMENDE REJSER

 

Rejse til Det hellige Bjerg, Munkehalvøen Athos

 

10-16. februar 2025

OBS! Kun for mænd

Rejsen vil finde sted fra 10-16. februar 2025 såfremt vi bliver min. 12 deltagere

 

Vi vil komme til at opleve Athos i mildt vejr eller nogenlunde vejr eller barsk vejr. Der er ingen god-vejr garanti. Men der er garanti for at vi oplever forgården til Guds bolig. Noget af tiden på Athos vil vi benytte en minibus for at se så mange af klostrene og skiti’erne som muligt. Men vi skal også vandre. Så vel Vasilis (guiden)  og jeg selv er meget opsat på at vi forsøger at bestige det hellige bjerg, hvorfra der er udsigt over hele halvøen. Det kræver at I har tøj med til al slags vejr og gode vandrestøvler. Vi bor på Athos på store sovesale, vi spiser frokost og aftensmad med munkene. Vi deltager i deres andagter – også dem om natten.  Luksus får vi på hotellet i Thessaloniki. 

Program og pris:

 

10. februar: Fly fra København til Thessaloniki med mellemlanding. Flytider vil indgå i det detaljerede program.

Indkvartering på 4 stjernet hotel og god middag

 

11. februar: Sightseeing i Thessaloniki – de vigtige kirker og Paulus steder. Dernæst til Ouranopolis – den havneby der benyttes til sejladsen til Athos. Indkvartering i Ouranopolis og derefter middag på fisketaverna.

 

12. februar: Ouranopils – udlevering af visum til Athos. Sejlads til halvøen. Vi besøger Dochiariou og Xenophontos-klosteret. Lidt fritid i Dafni og med båd sejler vi til Skiti Saint Anna. Herefter til fods til Mount Athos til Archontariki of Saint Anna. Vi overnatter i sovesalen på klosteret Georg-Kartsonaika. Måltid med munkene.

 

13. februar: Skiti Agia Anna og hvis I har kræfterne, og vejret tillader det,  til toppen of Mount Athos (2033 m). Efter denne bedrift overnatter vi munkehalvøens ældste kloster Moni Megistis Lavras. Planen for dårligt vejr er: Skiti Agias Annas-Dafni-Karies-Moni Megistis Lavras

 

14. februar: Klosteret Megistis Lavras, Iviron og Vatopedi. Vi følger munkenes liv og spiser med dem.

 

15. februar: Klostrene Vatopedi, Stavronikita, Skiti of Prophet Lias-karies, halvøens hovedstad, besøg i kirken Protato-Dafni og med båd tilbage til Ouranopolis, derfra til Thessaloniki og indkvartering på samme hotel som første nat. Afskedsmiddag.

 

16. februar: Fly med mellemlanding tilbage til København. Med på rejsen har jeg min gode ven Vasilis som flere gange om året kan være på Athos. Han er vores guide

Prisen er: 13.800 kr.

 

Prisen inkluderer alle transporter på såvel fastlandet som på munkehalvøen. Overnatningerne i Thessaloniki og Ouranopolis.  Sejllads. Visum. Minibussen på Athos. Middagene i Thessaloniki og Ouranopolis. Honorar til guiden. Fly t/r København-Thessaloniki. VAT. 

 

Forsikring i tilfælde af sygdom og afbud tegner man selv. Det anbefales. 

Program kan rekvireres hos Poul Joachim Stender

I Paulus’ græske fodspor med Bibelselskabet

En forårsrejse i Paulus’ fodspor i samarbejde med Det danske Bibelselskab, generalsekretær Johannes Baun og præst og forfatter Poul Joachim Stender

  

 

Lørdag den 15. marts til lørdag den 22. marts 2025

Grækenland er ligesom Israel et bibelsk land. Det Nye Testamente er skrevet på græsk og det var i Grækenland de første europæere blev døbt. Rejsen følger apostlen og geniet Paulus’ fodspor fra Makedonien til halvøen Peloponnes.  Paulus er en af verdens mest betydningsfulde personer og der bliver fokus på Paulus’ breve og evangelisten Lukas beretninger om ham. Men det er også en rejse ind i det blomstrende græske forår, den antikke og moderne græske historie og ikke mindst det græske køkken. Johannes Baun deltager i rejsen og i Athen er det lykkedes at få sat et møde op med Hellenic Bible Society.

.

 

Rejsen indledes i Makedonien i byen Kavala. Det var den by, hvor Paulus for første gang betrådte europæisk jord. Herefter går turen videre til Filippi, hvor apostlen døbte de første europæere og blev pisket og fængslet. Ikke langt fra Filippi troner storbyen Thessaloniki ved den Thermaiske bugt. Det er Grækenlands kulinariske hovedstad, en by fuld af Paulus-fortællinger, kirker og unge. Men også af mørke minder om jødernes barske skæbne under Anden verdenskrig og mordet på den græske konge Georg, søn af Christian IX. Da Paulus måtte flygte fra Thessaloniki, endte han i Berøa, det nuværende Veria, hvor kæmpe kongegrave er blevet fundet. En afstikker fra Paulusruten bliver et besøg i Metéora. Græske munke har bygget klostre på de stejle bjergtinder, der ligger så højt at man bilder sig ind, at man kan se hele verden og evigheden. Også Korinth og Athen, antikkens vigtigste græske byer, er en del af rejsen.

 

Dag 1: Ankomst til Makedoniens by Kavala med de farverige tyrkiske kvarterer

Dag 2: Besøg i kirker og klostre og nærliggende landsbyer. Deltagelse i ortodoks gudstjeneste.

Dag 3: Til Filippi og Thessaloniki, hvor Paulus grundlagde menigheder

Dag 4: Veria (Berøa), de makedonske kongegrave og himmelklostrene i Meteora

Dag 5: Udforskning af det gamle Korinth, Kenkreæ, Isthmia

Dag 6: Ankomst til Athen, Hellenic Bible Society og Plakaen by night

Dag 7: Parthenon og Areopagos, hvor Paulus holdt sin berømte tale. Parthenon og Athens marked. Afslutningsfest i havnebyen Piræus hos Stenders venner tæt ved endnu et Paulusmonument.

Dag 8: Hjemrejse

Prisen for rejsen er 16.700 og inkluderer flyrejsen, bus, hoteller 4 stjernet, morgenmad, et måltid om dagen undtagen på hjemrejsedagen og entreer. Tillæg for enkeltværelse 2000. Teknisk arrangør er Leisure Group – medlem af rejsegarantifonden. Detaljeret program kan rekvireres hos Poul Joachim Stender på e-mail pjs@km.dk eller tlf. 40624482

 

Rejseleder Poul Joachim Stender er præst og forfatter og rejseguide med 31 års erfaring som guide i Grækenland. Generalsekretær Johannes Baun bidrager også med sin viden om Paulus og om Bibelselskabets arbejde.

 

Paulus var en forfulgt kristen og noget af rejseprisen vil gå til at støtte bibelselskabets arbejde for forfulgte kristne.

 

Begrænsede antal pladser. Hurtig tilmelding anbefales.

I Paulus fodspor med præst og forfatter Poul Joachim Stender. En læserrejse for Kristeligt Dagblad

 

Mandag den 7. april til mandag den 14. april 2025

Apostlen Paulus er det mest betydningsfulde menneske, der har eksisteret. Han er ikke blot en religiøs figur. Han har haft enorm betydning for hvordan vores samfund er indrettet, for vores tanker om frihed og lighed, for hvordan man skaber og opbygger fællesskaber. Paulus var modig, udholdende og fuld af den lidenskab og det intellekt der gør, at nogle mennesker er i stand til at dreje verden i en anden retning. Uden Paulus havde der i dag ikke været to milliarder kristne.  Men det helt store ved Paulus er at han stadig er aktuel og kan give os nye perspektiver på vores liv.

 

Paulus trip er en rejse der følger Paulus fodspor fra Makedonien til halvøen Peloponnes. Det er også en rejse ind i det græske forår, den græske påskes indledning og den græske gastronomi.

Vejene i Makedonien er røde af ferskenblomsternes blade, det blå ægæiske hav indbyder til svømmeture og bjergene er dækket af blomster. 

 

Grækenland er et bibelsk land. På rejsen bliver Paulus liv i Grækenland og de breve han skrev til sine græske menighed sat ind i relation til det liv vi lever i dag. Paulus indflydelse på det vestlige samfund er kolossal. Vi er i dag hvad vi er i kraft af det budskab om Jesus han så i ihærdigt formidlede. Derfor er Paulus rejsen også en rejse, hvor den græske historie og det moderne græske samfund er en stor del af rejsens fortælling.

 

På Paulusrejsen bor vi på 4-stjernede hoteller, og da det at rejse også er at falde til ro, bliver der mulighed for vandreture, en sejltur på havet, prøvesmagning af græske vine og de forskellige græske måder at servere kaffe på.

 

Poul Joachim Stender har i over 30 år haft et tæt forhold til Grækenland og gennem årene præsenteret tusindvis af danskere for landet. I en periode har han selv boet i Grækenland, hvor hans yngste søn et år gik i græsk skole.  I 2024 udgav han en ny bog ”Paulus Trip”, der ikke kun følger Paulus rejse gennem Grækenland. Det er også en bog om græsk madkunst, det moderne Grækenland og grækernes på en gang smukke og smertefulde historie

 

Normalt bruges de græske guider på de arkæologiske udgravninger. Men Poul Joachim Stender fortæller selv Paulus historie de steder, hvor udenlandske grupper anvender en engelsktalende guide.

Mandag og tirsdag den 7. og 8. april

 

Fly fra København til Thessaloniki. Og derefter til byen Kavala, i Det Nye Testamente kaldt Neapolis, hvor Paulus for første gang i år 49 satte sin fod på europæisk jord. Der er to overnatninger i Kavala. Der bliver tid til at se mindesmærkerne for Paulus, smage ”havets frugter” på nogle af Makedonien bedste restauranter og komme ud på havet. Kavala er en by der skal ses fra søen, fordi den som et amfiteater strækker sig ad områdets bjerge. Vi sejler ud på havet og oplever hvordan Paulus fra Asien med båd ankom til Europa.

 

Onsdag den 9. april

 

Rejsen går til Filippi, hvor Paulus døbte den første europæer. Vi oplever dåbsstedet og holder en andagt med danske morgensalmer og nadver ved den brusende Zigaktiflod.  Stedet er fuldt af ro, mættet af Paulus’ ånd og er man heldig kan man se storke spankulere ved flodens brev. Men Filippis historie er også fuld af smerte. Selv om Paulus elskede sin menighed i Filippi, var det også byen hvor han blev pisket og fængslet og oplevede et jordskælv.

 

Fra Filippi går rejsen til Thessaloniki, der er Grækenlands næststørste by. Det er en by der vrimler med unge studerende, fantastiske spisesteder og i modsætning til Athen en by, hvor lyset og vindene fra den Thermaiske bugt giver byen en særlig ”luftlighed”.  Thessaloniki er også Grækenlands kirkelige hovedstad på grund af de mange kirker. Vi besøger flere af dem.  Hvor Paulus fod rørte jorden, spirede en kirke frem. Paulus fik grundlagt en menighed i Thessaloniki og skrev to breve til byen.  Men byens historie har også mørke toner af smerte. Paulus blev forfulgt af indbyggerne og senere hen i historien blev jøderne i Thessaloniki udsat for hvad man kan kalde totalt udryddelse. Det var også i Thessaloniki at den danske kongesøn Vilhelm blev skudt.  Vi bor på et af byens fine hoteller og spiser ved havet på en udsøgt taverna.

 

Torsdag den 10. april

 

Rejsen går til videre til et måske det største arkæologiske fund i Grækenland. Kongegravene ved Aigai, det nuværende Vergina. I en stor høj ligger en underjordisk verden med blandt andet graven af Alexander Den stores far, Filip II. Flere meter under jorden erfarer man hvor kunstneriske og dygtige antikkens folk har været. Fra gravmindet vender rejsen tilbage til Paulus fodspor og fortsætter til Veria, der i Det Nye Testamente kaldes Berøa. Her prædikede Paulus med succes for jøderne. Men en gang i myndighedernes søgelys, altid i myndighedernes søgelys. Også fra denne by måtte Paulus flygte. Vi holder en kort andagt ved foden af monumentet for ham inden vi kører mod Metéoraklostrene.  

 

Fredag den 11. april

 

Metéoraklostrene ligger på toppen af 600 meter høje bjerge og blev kendt gennem James Bond filmen: For your eyes only. Paulus var der ikke.  Og alligevel var han der. Uden hans indflydelse på Grækenland var de aldrig blevet bygget. Vi besøger to af klostrene. Blandt andet Stefanusklostret – tilegnet den mand som Paulus før sin omvendelse var med  til at få stenet ihjel.  Natten til fredag sover vi på et hotel i byen Kalabaka, der ligger i klostrenes skygge.  Poul Joachim Stender har sammen med madentreprenøren Claus Meyer to gange på boet på munkehalvøen Athos, og kan af egen erfaring fortælle om klosterlivets dagligdag. Dagen bliver med meget kørsel. Ruten går fra Kalambaka til Korinth. Men det er en køretur gennem Grækenlands spisekammer langs plantager af ferskentræer og ind over bjergene med blomstrende Judastræer. Da rejsen i høj grad også handler om at dvæle ved den græske skønhed, kender Poul Joachim Stender en vidunderlig græsk kystlandsby, hvor der venter en langsom frokost med udsigt til det hav, som Paulus flygtede til Athen på, da han blev drevet ud af Veria/Beræa af sine forfølgere.

 

Lørdag den 12. april

 

”Det er ikke alle beskåret at komme til Korint”, skriver den antikke digter Horats. Og det er sandt. Korinth var antikkens juvel. En international by fuld af skønhed og synd. Paulus ankom til byen fra Athen og blev der i første omgang 1 ½ år. Senere vendte han tilbage i tre måneder. Mange pilgrimme i Paulus fodspor affærdiger byen med et kort besøg på det arkæologiske område. Men på vores rejse overnatter vi fra fredag til lørdag i Korinths ene havneby, Kenkries, hvorfra Paulus tog til Efesos. Det er muligt han har boet i byen hos Føbe, der bragte Romerbrevet til Rom og dermed også blev den første til at udlægge brevet. Vi bor med udsigt mod den saroniske bugt, hvor man kan tage et aften- og morgenmad.  I Korinth og Kenkries bliver Paulus korrespondance til menigheden sat i et nutidigt perspektiv.

 

Lørdag og søndag den 12. og 13. april

 

Athens er Grækenlands hovedstad med næsten 5. millioner indbyggere. I antikken var Athens Vestens spirituelle hovedstad. Det var fra den by den vestlige filosofi, demokratiet, teatret og stor græsk litteratur udgik. Også Paulus kom til byen og besøgte med mange af de helligdomme og det torv, som stadig kan opleves i Athen. Han holdt en berømte tale på Areopagos, der ligger ved foden af templet Parthenon. Men han fik aldrig en menighed i Athen og forlod hurtigt byen. På rejsen skal vi opleve Areopagos, Parthenon og andre antikke seværdigheder. Men også det moderne Athen med de store kød- og grønsagsmarkeder.

 

Søndag den 13. april er det Palmesøndag – i 2025 også i Grækenland. Det er en dag kirkerne markerer med processioner med palmegrene og smukke liturgier og indledninger til påskeugen som fejres i Grækenland med store pragt end i andre kristne lande. Søndag aften besøger vi havnebyen Piræus, som Paulus kom til fra Makedonien. Vi ser stedet han gik i land, besøger Piræus store bibliotek og opera og slutter rejsen ud af med et festmåltid og levede græsk musik hos nogle af Poul Joachim Stenders venner

 

Mandag den 14. april Afrejse til Danmark

 

Prisen for rejsen er 15.700 og inkluderer flyrejsen, bus, hoteller, morgenmad, et måltid om dagen undtagen på afrejsedagen, entreer, vinsmagning og introduktion til græske kaffetraditioner. Tillæg for enkeltværelse 2200. Teknisk arrangør er Leisure Group – medlem af rejsegarantifonden.  Depositum på 3000 kr. den 1. juli. Restbeløb 1. januar.

 

Poul Joachim Stender på e-mail pjs@km.dk eller tlf. 40624482

Tilmelding til pjs@km.dk eller tlf. 40624482 eller på adressen Bogøvej 1, 4060 Kirke Saaby- Hurtigt tilmelding anbefales da rejsen hurtig bookes.

Kulturhistorisk og gastronomisk rejse til den sydgræske Mani-halvø med kok Claus Meyer og præst Poul Joachim Stender.

 

Mandag den 5. maj til mandag den 12. maj 2025

I maj er aftenerne i Sydgrækenland bløde som silke og luften fyldt af duftene fra den røde jord, salvie, timian og rosmarin. Rejsens mål er Mani-halvøen på sydspidsen af Peloponnes, der er kendetegnet ved en særpræget arkitektur, eventyrlig natur og bopæl for kunstnere og helte gennem tiden. Rejsen har fokus på det kulturhistoriske og gastronomiske og ønsker at udforske sammenhængen mellem maden og kristendommen, den græske mytologi og det moderne Grækenland.  Rejseledere: Claus Meyer og Poul Joachim Stender

Mandag 5. maj: Borghotellet Limeni Village ved Areopolis.  ”Havets frugter” på Limenibugtens bedste fisketaverna.

Tirsdag den 6. maj:  Vandretur til Cape Tainaron, det sydligste punkt på det europæiske fastland og mytologiens nedgang til dødsriget.  Ølsmagning over temaet: De syv dødssynder. Det græske køkkens mangfoldighed ved middagen på hotellets terrasse.

Onsdag 7. maj:  Sejlads i bugten. Landsbyen Nomitsi på taverna, Det gode Hjerte. Sammen med Meyer og Stender tilbereder de rejsende middagen. Til kystbyen Kardamili.

Torsdag 8. maj: Dagen til egen disposition efter byvandringen, der afsluttes med græske kaffer og fortællinger om antikkens Grækenland.

Fredag den 9. maj:  Vandretur i bjergene til byen Proastio med de 39 kirker.  Bjergene er spiselige i maj og vrimler med krydderurter til aftenens middag hos Mani-halvøens svar på Babette. Græsk musik og dans

Lørdag den 10. maj:  Messeniens hovedby Kalamata, Besøg på byens fødevaremarked og nonneklosteret. Meyer og Stender interviewer nonnen Hedoula.  Prøvesmagning af områdets olivenolier og vine. Frokost ved Marinaen.,

Søndag den 11. maj: Gåtur ind i Grækenlands næststørste slugt. ”Det gode brød”, kursus i brødbagningens kunst og brødets spiritualitet.  Festmiddag ved havet.

12. maj: Hjemrejse

 

 

Turens pris er 21.600,- med tillæg for enkeltværelse på 2.200,- kr. 10 procent rabat til Politikens abonnementer. Prisen er inkluderet flyrejse, transfer, entreer, hoteller med havudsigt, diverse prøvesmagninger, morgenmad, madkurser og udsøgt frokost eller middag alle dage undtagen 8. maj og hjemrejsedagen. Rejsen er dækket af rejsegarantifonden.

 

 

Teknisk arrangør:

JTB Europe

Tumlare Corporation A/S

Vester Farimagsgade 1, 1. 

1606 København V

Phone: +45 3345 4018

ulla.nielsen@jtbeurope.com

Olivenrejse ind i det sydgræske efterår den 4-11. november 2024

OBS! Samme rejse gennemføres igen fra 11. til 18. november

   

Olivenrejse ind i det sydgræske efterår i november med rejseleder, præst og forfatter Poul Joachim Stender.

Høsten af olivenfrugterne i Grækenland begynder i november. Overalt ser man grækerne banke oliven af træerne, samle dem i sække og fragte dem til de oliepresser, der er i næsten hver eneste landsby. I november måned har turisterne forladt Sydgrækenland. Efterårsregnen har kaldt blomsterne frem og kastanjer og appelsiner er modne. Rejsens mål er kystbyen Kardamili på Mani-halvøen, hvor den bedste olivenolie i Grækenland bliver fremstillet. Området er kendetegnet ved en særpræget arkitektur, billedskønne landskaber og bopæl for kunstnere gennem tiden. Blandt andet helten og forfatteren Patrick Leigh Fermor. For det meste er november i Sydgrækenland fuld af sol. Der kan bades fra Kardamilis strande og på de græske taverner er de velsmagende vinterretter kommet på bordet.  Rejsen lægger vægt på gode kulinariske oplevelser.

 

Formålet med olivenrejsen er at udforske den hemmelighedsfulde sammenhæng mellem oliventræet, kristendommen, den græske mytologi, det moderne Grækenland og sammenhængen mellem mad og kristendom. Det vil ske ved at rejsedeltagerne bl.a. selv deltager i høsten af olivenfrugterne og i produktionen af den fede, grønne, duftende olie. Men også ved besøg i kirker og kloster, hvor olivenolien bruges i ritualerne. Foruden Poul Joachim Stender, der er præst og forfatter, deltager også den italiensk-danske skuespiller Benjamin Stender , der i et foredrag ser Grækenland gennem kunstnerens øjne.

 

Udpluk fra rejsens program

Den 4/11: Afgang fra København til Grækenlands hovedstad Athen med direkte fly. Kørsel gennem Peloponnes til Kardamili.

Den 5/11: Dagen til egen disposition. Byvandring i Kardamilis gamle bydel. Vandretur i Taigetos-bjergene til byen Proastio med de 40 kirker.  Besøg og foredrag i forfatteren Patrick Leigh Fermors hus.

Den 6/11: Udflugt til Messenien. Plukning af oliven hos Karoumbalis familien og fremstilling af olivenolie.  Levende græsk musik og dans i den lille landsby Maidana.

Den 7/11: Udflugt i bjergene til bjergbyen Kastania med prøvesmagning af olivenolier og ”blækspruttekogeskole”. Herefter til. Sydgrækenlands bedste spisested i byen Nomitsi

Den 8/11: I Homers fodspor. Udflugt gennem dele af Manihalvøen til Gythion og Sparta. Besøg på Spartas olivenmuseum.

Den 9/11: Udflugt til Messeniens hovedstad Kalamata. Besøg på byens store fødemarked og nonneklosteret Holy Monastery of Aghioi Konstantinos & Heleni Kalogreon .  Middag med havets frugter ved marinaen.

 

Den 10/11:  Dagen til egen disposition. Mulighed for med guiden at vandre ind i Grækenlands næstestørste slugt, Virosslugten, og besøge det nedlagte Løvekloster. Foredrag ved Benjamin Stender

Den 11/11: Hjemmerejsedag.  Direkte fly fra Athen til København.

 

Prisen for rejsen er 12.500 kr. og dækker flytransport, alle udflugter med entreer, stort hotelværelse med direkte havudsigt og minikøkken, solid morgenmad samt en middag eller frokost hver dag på nær anden dagen og hjemrejsedagen. Tillæg for enkeltværelse 1800 kr. Tillæg for fly fra Århus eller Ålborg.

Teknisk arrangør: JTB A/S. Medlem af rejsegarantifonden, nr. 198

 

Prisen inkluderer ikke afbestillingsforsikring, sygeforsikring, drikkepenge og drikkevarer til fællesmåltiderne.

Detaljeret program og tilmeldingsblanket kan rekvireres hos:

Poul Joachim Stender på tlf. 40 62 44 82 eller pjs@km.dk.

Hurtig tilmelding til Stender anbefales, da rejsens pladser hurtigt bookes!

DSC_0760.JPG
bottom of page